گوسفند خارجی

گوسفند خارجی

در ایران، علاوه بر نژادهای بومی برخی از نژادهای گوسفند خارجی نیز پرورش داده می‌شوند که به دلیل ویژگی‌های خاص خود، مورد توجه دامداران قرار گرفته‌اند. در ادامه به بررسی برخی از این نژادها می‌پردازیم و سعی بر این داریم با شناخت ویژگی های این نژادها بتوانید یک نژاد مناسب با توجه به نوع فعالیت (پرواری ،شیری یا تولید مثل )برای پرورش را بتوانید انتخاب کنید که سازگاری مناسب و بازدهی بالا را داشته باشد.

بیشتر بخوانید : انواع نژاد گوسفند خارجی

بیشتر بخوانید : گوسفند رومانوف

بیشتر بخوانید : گوسفند زنده

 

انواع نژادهای خارجی گوسفند موجود در ایران

1. مرینوس (Merino)

گوسفندان مرینوس یکی از نژادهای معروف گوسفند استرالیایی هستش که پشم بسیار نرمی دارد و در ایران نیز پرورش داده می‌شوند. پشم مرینوس به دلیل کیفیت بالایش در تولید منسوجات لوکس و صادرات با کیفیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گوسفند مرینوس

2. دورپر (Dorper)

نژاد دورپر که اصالتاً از آفریقای جنوبی می‌آید، به دلیل قدرت سازگاری با شرایط محیطی سخت و گرم ایران و تولید گوشت با کیفیت، در ایران نیز پرورش داده می‌شود. این نژاد به سرعت رشد می‌کند و گوشت آن دارای طعم خوبی است و ذائقه پسند هستش.

گوسفند دورپر

3. سافولک (Suffolk)

گوسفندان سافولک از انگلستان به ایران وارد شده‌اند و به دلیل داشتن بدن بزرگ و تولید گوشت با کیفیت بالا، در برخی از مناطق ایران پرورش داده می‌شوند. این نژاد از لحاظ تولید گوشت بسیار کارآمد است.

گوسفند سافولک

4. دورست (Dorset)

گوسفندان دورست نیز از انگلستان به ایران وارد شده‌اند و علاوه بر تولید گوشت با کیفیت، به خاطر توانایی زایمان در تمام طول سال و اصطلاحا خارج فصل در ایران پرورش داده می‌شوند.

گوسفند نژاد دورست

5. رومانوف (Romanov)

گوسفندان رومانوف از روسیه می‌آیند و به دلیل توانایی زایمان چندقلو و تولید گوشت با کیفیت، در ایران نیز پرورش داده می‌شوند. این نژاد به سرعت رشد می‌کند و توانایی تولید مثل بالایی دارد.این نژاد توانایی بالا در زایمان و شیردهی خوب به بره های خود دارد.اما باید به این نکته توجه کرد که این گوسفندان از نظر جثه کوچک هستش و عادت به گرما ندارد برای همین علل اکثرا با نژادهای ایرانی مثل شال ،آمیخته یا میکس می شود که نژاد شال رومانوف ایجاد میشه ،که خصلت های مثبت نژاد شال از جمله جثه بزرگ و مقاومت در آب و هوای ایران رو به ارث میبره.

گوسفند رومانوف

6. لاکن (Lacaune)

گوسفندان لاکن از فرانسه می‌آیند و به دلیل تولید شیر با کیفیت بالا، در ایران نیز پرورش داده می‌شوند. شیر این نژاد برای تولید پنیرهای معروف فرانسوی مورد استفاده قرار می‌گیرد.در صنایع لبنی ایران مثل شرکت صباح این نژاد نگه داری میشه و فراورده های این نژاد داخل بازار ایران وجود داره.

گوسفند لاکن

7. ایل دو فرانس (Ile de France)

این نژاد از فرانسه می‌آید و به دلیل تولید گوشت با کیفیت و توانایی زایمان در تمام طول سال و اصطلاحا فحل شدن در غیر فصل، در ایران نیز پرورش داده می‌شود. گوسفندان ایل دو فرانس به دلیل داشتن بدن بزرگ و تولید گوشت با کیفیت بالا شناخته می‌شوند. این نژاد از لحاظ تولید گوشت بسیار کارآمد است و به همین دلیل در بسیاری از کشورها پرورش داده می‌شود.

گوسفند نژاد ایل دوفرانس

8. فریزین شرقی (East Friesian)

این نژاد از آلمان می‌آید و به دلیل تولید شیر با کیفیت بالا، در ایران نیز پرورش داده می‌شود. شیر این نژاد برای تولید محصولات لبنی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. گوسفندان فریزین شرقی به دلیل تولید شیر با کیفیت بالا و توانایی زایمان در تمام طول سال، در ایران نیز پرورش داده می‌شوند.

گوسفند نژاد فریزن شرقی

9. آواسی (Awassi)

این نژاد از خاورمیانه می‌آید و به دلیل تولید شیر و گوشت با کیفیت، در ایران نیز پرورش داده می‌شود. آواسی به شرایط آب و هوایی گرم و خشک بسیار مقاوم است. این نژاد به دلیل تولید شیر با کیفیت بالا و توانایی زایمان در تمام طول سال، در ایران نیز پرورش داده می‌شود.

گوسفند آواسی

 

کدام نژاد خارجی برای پرورش در ایران مناسب هستش؟

برای پاسخ به این سوال معیار و ملاک های مختلفی وجود داره که از جمله هدف از تولید هستش.به عنوان مثال اگر کسی دنبال پروار بندی هستش نژادهای ایل دو فرانس برای اینکار مناسب هستش ولی میش این نژاد در مقایسه با میش های ایرانی نژآدهای افشاری یا شال گران قیمت هستش و نگه داریش در ایران به صرفه و اقتصادی نیست.

یا اگر هدف تولید شیر هستش باید سراغ نژادهایی مثل لاکن رفت که البته باید بازار هدف و زیر ساخت مناسب برای این نژاد فراهم شه.

ما در مزرعه احمدی به صورت تخصصی نژآد آمیخته شال رومانوف نگه داری می کنیم که خداروشکر ضریب تبدیل مناسب و خروجی مناسبی داره که البته این نژاد ممکنه در اب و هوای خیلی گرم بازدهی مناسبی نداشته باشه و در صورتی که بخواهید توی این اب و هوا پرورش بدین باید بستر مناسبی برای دامداری بسته ایجاد کنید که گله دچار اسیب نشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *