گوسفند دورپر

گوسفند دورپر

نژاد دورپر (Dorper) یکی از نژادهای اهلی گوسفندان گوشتی است که در آفریقای جنوبی توسعه یافته و به عنوان یکی از محبوب‌ترین نژادهای این کشور شناخته می‌شود. امروزه، پرورش این نژاد فقط به آفریقای جنوبی محدود نمی‌شود و در کشورهایی همچون ایالات متحده آمریکا نیز توسط دامداران پرورش می‌یابد.

گوسفندان دورپر نژادی مقاوم و سازگار با شرایط آب و هوایی خشک هستند و به حداقل مراقبت نیاز دارند. آن‌ها از نظر رفتار آرام و با خلق و خوی یکنواخت هستند و طول عمر متوسط آن‌ها تقریباً 7 سال است. رنگ بدن این گوسفندان سفید با سری سیاه است و در دسته گوسفندان بزرگ جثه قرار می‌گیرند.

بررسی کلی نژاد گوسفند دورپر

  • تاریخچه نژاد گوسفند دورپر

نژاد دورپر در دهه ۱۹۳۰ در آفریقای جنوبی از تلفیق ژنتیکی بین نژاد دورست هورن و گوسفند سرسیاه پارسی به وجود آمد. نام دورپر از ترکیب این دو نژاد گرفته شده است. البته نژادهای دیگری نیز به مقدار کمی در توسعه این نژاد نقش داشتند. سازگاری بالای آنها، مقاومت قابل توجه و نیاز کمتر به مراقبت، سبب شد که این نژاد در دهه ۱۹۵۰ به سرعت در میان پرورش‌دهندگان گوسفند آفریقای جنوبی محبوبیت زیادی پیدا کند.

  • ویژگی‌های زیستی و شرایط پرورش

گوسفندان دورپر برای منطقه‌های بیابانی و نیمه‌خشک اصلاح ژنتیکی شده‌اند و نسبت به برخی نژادهای دیگر به کیفیت غذایی که مصرف می‌کنند حساس‌تر هستند. به واسطه ویژگی‌های مطلوب، دورپرها به غیر از آمریکا به کشورهای دیگری مانند استرالیا و نیوزیلند نیز صادر شده‌اند، جایی که محبوبیت زیادی دارند.

 

بیشتر بخوانید : انواع نژاد گوسفند خارجی

بیشتر بخوانید : گوسفند رومانوف

 

  • ویژگی‌های فیزیکی و سرعت رشد

گوسفندان دورپر علاوه بر نشان دادن مقاومت بالا در شرایط آب و هوایی مختلف، دارای سرعت رشد بالایی هستند و به سرعت به بلوغ جنسی می‌رسند. این گوسفندان نیاز چندانی به پشم‌چینی ندارند و گوشت آنها طعمی ملایم‌تر نسبت به سایر نژادها دارد. پوست ضخیم این حیوانات کاربرد زیادی در مقابله با هوای سرد بیابانی دارد و در صنعت چرم بسیار پرتقاضا است.

  • توانایی زایش و فحلی در طول سال

از دیگر ویژگی‌های بارز نژاد دورپر این است که زایش آنها به صورت فصلی محدود نمی‌شود و در تمام طول سال قابلیت زایش دارند.

  • رفتار و خلق و خوی گوسفندان دورپر

پرورش این نژاد به دلیل مزاج یکنواخت و آرام آن بسیار آسان است. آنها نه تنها با شرایط مختلف سازگاری خوبی دارند، بلکه در برابر بیماری‌ها و شرایط نامساعد آب و هوایی نیز مقاومت بالایی نشان می‌دهند.

  • شکل و ظاهر گوسفند دورپر

گوسفندان دورپر بدنی با رنگ سفید و سرسیاه دارند. نوع وایت دورپر نیز تماماً سفید است. این نژاد بدون شاخ است و قوچ‌های بالغ آن حدود ۱۰۰ تا ۱۰۵ کیلوگرم و میش‌ها معمولاً حدود ۹۰ کیلوگرم وزن دارند. پوشش بدنی آنها ترکیبی از پشم و مو است که هر سال به صورت طبیعی ریزش می‌کند.

ما در مزرعه احمدی به صورت تخصصی نژآد آمیخته شال رومانوف نگه داری می کنیم که خداروشکر ضریب تبدیل مناسب و خروجی مناسبی داره که البته این نژاد ممکنه در اب و هوای خیلی گرم بازدهی مناسبی نداشته باشه و در صورتی که بخواهید توی این اب و هوا پرورش بدین باید بستر مناسبی برای دامداری بسته ایجاد کنید که گله دچار اسیب نشه.

پرورش دورپر در ایران

پرورش گوسفند دورپر در ایران نیز امکان پذیر است، اما اطلاعات کافی در این زمینه در دسترس نیست. با این حال، با توجه به شرایط آب و هوایی بسیاری از مناطق ایران که شبیه آفریقای جنوبی است، می توان انتظار داشت این نژاد بتواند در ایران نیز پرورش یابد. برای اطمینان از این موضوع، لازم است تحقیقات و مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *